juni 25, 2012

Objekat mjeseca juna 2012

Čelični objekat za poljsku agrikulturu u mjestu Parnica

Specifičan projekat proizvodne hale i skladišta za žitarice izgrađen je od strane Lindab montažera Multi Projekt iz Szczecin i pobijedio je na natječaju Objekat mjeseca - juna 2012. Kupac CM PARTNERS POLSKA želio je skladište sa svom infrastrukturom kao što su mašine za procesiranje zrna i silos, te ostalu neophodnu opremu. Ova investicija se nalazi u mjestu Parnica blizu Pyrzyce (Poljska).

Objekat sa velikim rasponom bez dodatnih stubova i sa montažnim betonskim zidovima realizovan je kao ključ u ruke rješenje. Krovni pokrov je od LPR bez izolacije i sa vanjskom bojom RAL 7038; zidovi su od sivih LPA panela.
Skladište je interesantno zbog svog tehničkog rješenja kao što su umetnuti anker vijci u bočnom zidu. Drugo neobično rješenje je betonski portal na krajnjem zidu zbog nužnosti stvaranja što više otvorenog prostora. Objekat se sastoji iz dva dijela: manji dio – 19.202 m i veći dio – 23.302 m.
 
Proizvodna hala ima jako dug unutrašnji oluk i dosta svjetlarnika ukupne površine 382 m², što je više od 10 % ukupne površine krova. Interesantno arhitektonsko rješenje su također i prozori (7,2 m dužine i  1,5 m visine) i velika količina svjetlarnika zbog čega postoji znatno manja potreba za korištenjem električne energije. Ovaj jedinstven projekat sagrađen je za samo 5 mjeseci.
 
 
Kupac:      CM Partners Polska Sp. z o.o.
Montažer:  Multi Projekt (Poland)
Projektant: inż. arch. Małgorzata Helińska