Ventilatiegids

Ventilatie

Back to guide start
 • 1.
  Ventilatiegids
 • 2.
  System
 • 3.
  Kanalen en keukenafvoer
 • 4.
  Toegangsopeningen
 • 5.
  Luchtventilen
 • 6.
  Voor een gezond binnenklimaat

Ventilatiemogelijkheden

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is het eenvoudigste systeem. Het wordt gebruikt voor basistoepassingen maar is in geen geval aan te raden voor een volledige woningventilatie. De luchtdoorstroming vindt op een natuurlijke manier plaats dankzij klimatologische en thermische verschillen tussen binnen- en buiten. Een badkamerventilator wordt sterk aanbevolen om de ventilatie tijdens de zomerperiode te versterken.

Transport van overtollige warmte

Als gevolg van de hoge brandstofprijzen opteren steeds meer bouwheren voor inbouwhaarden en kachels. Met behulp van onze kanalen en componenten is het heel gemakkelijk om de overtollige warmte te verdelen over de andere kamers van de woning. Resultaat: een meer gespreide, comfortabele temperatuur in de hele woning.

Mechanische afvoerventilatie

Lucht komt de woning binnen via regelbare toevoeropeningen in de buitenwand. De vervuilde lucht wordt uit de woning afgevoerd met behulp van een ventilator. De gecontroleerde luchtafvoer is stabiel en onafhankelijk van de buitentemperatuur en windomstandigheden. Een warmtepomp op de luchtafvoer is een optie.

 
Mechanische toe- en afvoerventilatie (balansventilatie)

Als je nog een stap verder wil gaan, dan kan een warmtewisselaar geïnstalleerd worden die de warmte uit de afgevoerde lucht recupereert en overbrengt op de luchttoevoer. Deze voorverwarmde lucht verlaagt de energiefactuur aanzienlijk.

 

Door Lindab aanbevolen!

 
 

Het kanalensysteem in detail

Er zijn verschillende mogelijkheden voor mechanische ventilatie op de markt: warmterecuperatie units, ventilatoren,... Een ding hebben ze echter allen gemeen en dat is een systeem van luchtkanalen dat alle onderdelen met elkaar verbindt. En daarin maakt Lindab nu net het verschil.

In het Lindab Safe Click kanalensysteem zijn alle verbindingsstukken voorzien van een dubbele dichting in EPDM. Een rubbersoort die uitzonderlijk bestand is tegen veroudering en zijn soepele eigenschappen behoudt. Dit alles resulteert in een lekdichtheid van het kanalennet van het hoogste energiebesparend niveau (Klasse D !).  Lekverliezen in het kanaalsysteem zijn namelijk direct gerelateerd aan het electriciteitsverbruik van de ventilatoren of de WTW-units.

Het Lindab kanaalsysteem staat ook voor een snelle en gemakkelijke installatie. Professionals (h)erkennen de kwaliteit van onze kanalen en onderdelen reeds lang. De kwaliteit van gegalvaniseerde staalplaat, de lekdichtheid en het uitgebreid gamma van perfect passende kanaalstukken zijn onze belangrijkste troeven.

Kanalen en keukenafvoer

Kanalen

 

Om storende trillingen te voorkomen moeten luchtkanalen stevig verankerd worden. Bijvoorbeeld met kanaalbeugels met antitrillingsrubber Om vervuiling van de kanalen te verhinderen wordt de luchtafvoer van een droogkast op een apart luchtkanaal aangesloten. Dit om te vermijden dat er textielvlokken zouden verspreid worden in het woningventilatiesysteem. Hetzelfde geldt voor de afvoer van de dampkap. Deze mag niet worden aangesloten op het ventilatiesysteem om moeilijk verwijderbare vervuiling met vetten of dampen te voorkomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Toegangsopeningen

Toegangsopeningen
Luchtkanalen moeten zo geplaatst worden dat ze gemakkelijk bereikbaar zijn voor onderhoud. Het is daarom een goede vuistregel om toegangsopeningen te plaatsen bij iedere verandering van het kanaaltracé onder een hoek die groter is dan 45°. Het is aan te raden dat de kanalen om de 2 tot 3 jaar worden geïnspecteerd en zo nodig worden gereinigd. Lindab heeft alle kanaalstukken om reiniging van kanalen toe te laten. Lindabkanalen zijn tevens de enige kanalen die gemakkelijk te onderhouden zijn: ze verhogen de levensduur en verlagen de "life cycle cost" van het ventilatiesysteem aanzienlijk.

 

Luchtventilen

Wanneer kanalen van meerdere kamers met elkaar verbonden zijn, komt het er op aan om de luchtventielen of ventilatiemonden zo ver mogelijk van elkaar te plaatsen. Hierdoor wordt het risico op geluidsoverdracht beperkt tot het minimum. Als alternatief kan er een overspraakgeluidsdemper in het kanalennet geplaatst worden.

Om de ventilatie van slaap-en woonkamers te optimaliseren dienen de toevoer luchtventielen zo ver mogelijk van de toegangsdeuren geplaatst te worden.

In badkamers installeert men de extractieventielen het best in de zone boven het bad of de douche die zich het verst situeert van de waterkranen.

Bij een schuin plafond plaatst men de luchtventielen zo hoog mogelijk om zo veel mogelijk zones zonder ventilatie te vermijden.

Je kan het niet ruiken, noch horen of proeven maar je zal het verschil wel merken!

Het zijn de kleine dingen in het leven die het verschil maken. Ook al merk je ze niet meteen op. Frisse lucht is belangrijk, ook al staan we er niet steeds bij stil. Voor uw welzijn en dat van uw gezin is een gezond binnenklimaat noodzakelijk. En dat is mogelijk dankzij woningventilatie waarbij gebruikte, vochtige lucht voortdurend wordt vervangen door gefilterde frisse lucht van buitenaf, 24u per dag, op een energiezuinige manier. Contacteer vandaag nog één van onze installateurs voor meer informatie.