februari 14, 2018

Luchtdichtheid in nieuw ziekenhuis gegarandeerd

In het gloednieuwe ziekenhuis AZ Delta in Roeselare is veel aandacht besteed aan een goed presterende ventilatie. De ronde en rechthoekige kanalen van specialist Lindab kwamen goed van pas. Dankzij de goede luchtdichtheid, als gevolg van het unieke element Lindab Safe, kan het nieuwe ziekenhuis sterk besparen op energie.

Het nieuwe ziekenhuis in Roeselare is ontworpen door VK Architects & Engineers, dat hiervoor in 2013 een architectuurwedstrijd won. De campus zal 722 bedden tellen en bevat naast het ziekenhuis in gekantelde L-vorm ook een logistiek blok voor ondersteunende functies en de ‘powerplant’, waar de energie voor de gebouwen wordt opgewekt.
 
Zekerheid
 
Lindab leverde ronde en rechthoekige luchtkanalen. Het bedrijf werkte hiervoor samen met de bedrijven Beltherm en Cegelec. Met beiden heeft Lindab al jarenlang een goede samenwerking. “Dat komt vanwege de combinatie van kwaliteit, prijs en service die we bieden. Voor een installateur is het belangrijk dat de leveringen op tijd komen en in orde zijn. Wij bieden hem de zekerheid die hij nodig heeft”, zegt Krist Viaene van Lindab. De specialist in luchtkanalen werkt zeer regelmatig in ziekenhuizen, al is dit nog groter in omvang dan de vorige projecten in zorginstellingen. Viaene weet dan ook waar een goede ventilatie in zo’n groot project aan moet voldoen. “Bij een project van deze omvang is een goede luchtdichtheid heel belangrijk, in functie van het energieverbruik. Hoe kleiner de lekverliezen, hoe minder lucht de ventilator moet verplaatsen, en dus hoe lager het energieverbruik”,aldus Viaene.
 
 
Lindab Safe
 
En de kanalen van Lindab hebben net als grote troef dat de luchtdichtheid verzekerd wordt: de ronde hulpstukken zijn immers voorzien van Lindab Safe. Dankzij een U-vormige rubberdichting, die vastgemaakt is met een metalen spanring, kan er geen lucht meer ontsnappen naar de omgeving. Dat levert de garantie op een luchtdichtheidsklasse C op het hele kanalennet op. Het levert het AZ Delta een aardige besparing op de energiefactuur op. De jongste jaren is het bedrijf sterk geëvolueerd, als gevolg van enkele overnames. Hierdoor is Lindab zelf fabrikant van alle belangrijke onderdelen van een ventilatie-installatie, zoals ventilatieroosters, luchtbehandelingsgroepen en brandkleppen. Dat maakt Lindab uniek in Europa, omdat het bedrijf als enige niet afhankelijk is van toeleveranciers.
 
Tekst: Filip Van der Elst (uit Installatie en Bouw 1, 2018) / beeld: azdelta.be