Lindab delivers unique facades for MAX IV in Lund, Sweden

Previous Next
  • Part of the completed facade of MAX IV with aluminium composite panels from Lindab.
  • The inverted hat profile for fitting the panels.
  • 1. The aluminium panels are placed in Plåtexpressen’s 
	  specially developed assembly jig.
  • 2. The upper part of the jig is lowered and shapes the panel.
  • 3. The panel is fixed by vacuum to the upper jig section. The panel is lifted up on the facade.
  • 4. From the jig/assembly position, the panel is screwed in place in the hat profiles.

Images 1/6

En bref

Delivery of Lindab aluminium composite panels for the facade on the new MAX IV synchrotron light laboratory in Lund, Sweden. Lindab’s customer Plåtexpressen, one of the country’s leading and biggest sheet-metal workshops, is responsible for assembling the unique and approximately 7,000 m2 large upper facade.
In the spring of 2014, ventilation installer Imtech will start the comprehensive  montage of the Lindab canal system for MAX IV.

​Delivery of Lindab aluminium composite panels for the facade on the new MAX IV synchrotron light laboratory in Lund, Sweden. Lindab’s customer Plåtexpressen, one of the country’s leading and biggest sheet-metal workshops, is responsible for assembling the unique and approximately 7,000 m2 large upper facade. “Lindab has not only given us a customised solution based entirely on our and the client’s requirements,” says Nikolaj Demkov and Joakim Lundkvist at Plåtexpressen, “but also clear deliveries and ongoing, smooth contact – in the usual Lindab manner. This has meant that this relatively complicated delivery has gone completely according to schedule.” Lindab has also delivered the hat profile into which the panels are fitted and which simultaneously function as roof drainage channels.

“This is a project that is without a doubt ‘outside the box’ for both Plåtexpressen and for us,” explains Jonas Nedervi, Lindab. “To be able to satisfy the very special requirements that have applied and to provide Plåtexpressen with exactly the solution they wanted is very positive.”

For 30 years the MAX research facility has developed into the leading centre for synchrotron light research it is today. MAX IV will contain two new storage rings. Along with the existing ones, the centre will now comprise five storage rings. Extremely short pulses of electrons are created with lasers which, using a 250 m long linear accelerator, cause the electrons to approach the speed of light. From there they are directed into the MAX IV ring which has powerful magnets which bend the path of the electrons into a circle. Synchrotron light is created during this bending process, which is an incredibly intense light with the unique property that it is equally rich in energy in all wavelengths. The synchrotron light source is then used for highly advanced research at a nano-technological level in e.g. materials science, biotechnology, medicine and environment-related research.

The architects, the Swede Fojab and Norwegian Snøhetta, have drawn a spectacular building for the new MAX IV synchrotron light laboratory at Brunnshögsområdet in Lund. The facility will contain a world class accelerator system and the circular form of the actual research equipment is clearly reflected in the ring-like exterior of the building. The building’s upper facade element will be clad in painted aluminium panels in bands and gives the impression of a spaceship that has just landed in the rolling Skåne landscape. Lindab is responsible for the delivery of approximately 7,000 m2 ready-made composite panels in aluminium, as well as the specially-made inverted hat profiles into which the aluminium panels are fitted.
“The actual panel’s material, design and colour was very clearly specified by the architects. The fact that Lindab could give us the cut and holed solution we were looking for was not the only advantage in choosing Lindab,” explains Nikolaj Demkov at Plåtexpressen who is responsible for assembling the unique and relatively difficult to assemble facade. “The length of the panel actually exceeds what is possible to produce, but Lindab was nevertheless able to manage this. In addition, the architects placed requirements that a pilot installation would be assembled with relatively short notice. This was also achieved, despite the fact that the solution was customised from start to finish. The pilot assembly was not only approved by the architects and client, it also remains as an integrated part of the facade.”

The delivery to Plåtexpressen started in August and the entire facade is estimated to be completed in February 2014. The actual panels consist of 4 mm thick composite panels in aluminium with a fire protective mineral core. They are 9.4 metres long and have a width at the bottom of 1087 mm and at the top of 1043 mm and are painted in Brushed Silver. In total this delivery concerns 600 panels in order to cover the circumference of approx. 660 metres. “We have delivered the panels in this easily tapered format and have punched all mounting holes on the panels,” explains Jonas Nedervi, Lindab. “For us it was important to ensure a solution where the widths of the panels are not affected by solar heating and weather conditions. Covering this large surface with smooth plates would not have been possible as the surface would have warped as the temperatures fluctuated. The aluminium composite panels were the only option for smooth surfaces as large as these.”

The inverted hat profile into which the panels are fitted with spaces of approx. 10 cm also function as channels for roof drainage. Even the hat profile itself is specially-manufactured by Lindab and is entirely customised for the unique facade on MAX IV. “It is manufactured in one piece which Plåtexpressen then rolled in order to adapt it directly to the form of the facade,” says Martin Krolikowski, Lindab. 
In order to manage the facade panels effectively, and to be able to lift them onto the curved facade smoothly and then provide the conditions for safe assembly in the specially-manufactured hat profiles, Plåtexpressen has developed a specially-built jig. “The original idea was also that the panels would be folded in order to be adapted to the curvature of the facade,” says Nikolaj Demkov. “We found that a smoother solution was to deliver the panels flat to the workplace and then shape them in the collapsible jig which through vacuum pumping also functions as lifting equipment for each panel and not least provides a safe assembly platform for our fitters. Now that we have reached the halfway point, we can say that Lindlab’s deliveries work completely smoothly and that the daily or at least weekly contact with Martin and the Lindab team works just as well as it usually does. That’s the most important thing from start to finish!”